This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.

Rosto from Naxos

Posted by teohor 14/01/2018 0 Comment(s)

Ένα παραδοσιακό πιάτο της Νάξου!

Τα υλικά είναι για 8 άτομα:

1 ½ κιλό χοιρινό μπούτι
5-6 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2-3 ώριμες ντομάτες τριμμένες
2-3 κουταλιες πελτές (προαιρετικά)
2 φλιτζάνια κόκκινο κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2-3 φύλλα δάφνης
Μισό κουταλάκι ζάχαρη
Μακαρόνια (κατά προτίμηση χοντρά)

1. Καθαρίζουμε το σκόρδο και το ανακατεύουμε με το αλατοπίπερο.

2. Τρυπάμε το κρέας με μαχαίρι και βάζουμε στις σχισμές μιά σκελίδα σκόρδο μαζί με μπόλικο αλατοπίπερο.

3. Σε μεγάλη και πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι

και ροδίζουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές.

4. Το σβήνουμε με το κρασί και το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.

Προσθέτουμε τις ντομάτες – και τον πελτέ αν οι ντομάτες δεν είναι πολύ ώριμες – την ζάχαρη και τη δάφνη και αφήνουμε να σιγοβράσει για 3 ώρες περίπου.

Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό που και που.
5. Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια και τα σουρώνουμε.
6. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα, περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε φέτες.

Η παραδοσιακή διαδικασία είναι να ρίξουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα και να τα ανακατέψουμε καλά για να απορροφήσουν όση περισσότερη σάλτσα γίνεται, αλλιώς τα σερβίρουμε σε πιάτα και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα, βάζοντας δίπλα τις φέτες του κρέατος.

Leave a Comment